Categories
Uncategorized

Para se te blìnì vajìn e ullìrìt keto jane 6 gjerat qe duhet te kenì parasysh per ta zgjedhur ate sa me cìlesor

Vaji i ullirit është mjaft i shëndetshëm, dhe përveç kësaj ka një shije të veçantë që mund ta përmirësojë më tej pjatën. Por disa nga vajrat e ullirit që mund të hasim nëpër dyqane nuk janë as të prodhuesve të njohur dhe as ekstra të virgjër.

Disa vajra ulliri përzihen me variante vaji më të lirë ose përgatiten me rendiment të ulët, gjë që e bën të vështirë përcaktimin e pastërtisë së vajit të ullirit.

Megjithatë, ka disa trika të thjeshtë që mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni cilësinë e vajit të ullirit që përdorni.

Pastërtia e vajit

Vaji i ullirit përftohet nga ullinjtë e freskët, të cilët janë të rafinuar dhe për shkak të përbërjes së tij të lartë antioksidues konsiderohet si një nga vajrat premium më të shëndetshëm. Vaji i ullirit mund të ndihmojë në uljen e presionit të gja kut, të zvogëlojë rrez ikun e sëm undjeve të zemrës dhe të ndihmojë me infla ma cionin.

Por ndonjëherë vaji i ullirit përzihet me disa vajra më të lirë për të ulur kostot e prodhimit. Ja se si mund të kontrolloni vetë nëse keni vajin e duhur të ullirit.

Kontrolloni etiketat

Edhe nëse në etiketë thuhet se është vaj ulliri ekstra i vi rgjër, nuk do të thotë domosdo se është vaji më i pastër i ullirit. Megjithatë, kur blini vaj ulliri, duhet të shikoni gjithmonë certifikatën dhe të siguroheni që përbërësit të mos tregojnë përzierjen e vajrave ose aditivëve të tjerë.

Testi i ftohjes

Hidhni disa lugë vaj ulliri në një kavanoz qelqi të pastër dhe mbylleni kavanozin me kapak. Më pas vendoseni në frigorifer për të paktën një ditë ose gjatë gjithë natës. Nëse vaji ngurtësohet, tregon se është vaj ulliri i pastër i monounsaturuar. Nëse është vaj ulliri i falsifikuar ose i rremë, ai nuk do të ndryshojë strukturën e tij duke u ftohur.

Testi i ngrohjes

Lyejeni fitilin me vaj ulliri dhe vendoseni në një kavanoz qelqi dhe ndizni. Nëse fitili di gjet për pak, keni vaj ulliri të vërtetë. Për më tepër, ndezja e një fitili nuk duhet të prodhojë avull nëse është vaj ulliri i vërtetë.

Kontrolloni datat

Një tjetër gjë e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh kur kontrolloni cilësinë e vajit të ullirit janë datat e listuar. Data e vjeljes ose prodhimit të vajit duhet të tregohet në shishe. Kjo mund t’ju ndihmojë të zbuloni nëse është vaj i freskët apo i ndenjur.

Acidet yndyrore të lira

Vaji i ullirit me cilësi të lartë përmban acide yndyrore të lira. Pra, gjithmonë kur blini vaj ulliri shikoni sa për qind janë këto acide. Nëse përqindja është 0.2 ose më pak, kjo tregon se është një vaj me cilësi të shkëlqyer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *