Categories
Uncategorized

A Është Vërtetë i Dëmshëm Qëndrimi në Këmbë Gjatë Ngrënies?

Shumë njerëz mendojnë se të hash ushqim ndërkohë që qëndroni në këmbë nuk është diçka për të shqetësuar.

Në fund të fundit, shumë persona e shohin si një mënyrë për të qenë më aktivë dhe për të bërë edhe më tepër hapa.

Por a ndikon kjo mënyrë të ngrëni në procesin e tretjes së ushqimit? AgroWeb.org ju njeh me të mirat dhe të këqijat e këtij zakoni.

Përfitimet e të ngrënit në këmbë
Për disa njerëz, qëndrimi në këmbë gjatë ngrënies mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të refluksit të acidit.

Refluksi i acidit ndodh kur presioni i shtuar në stomak bën që përmbajtja e stomakut të kthehet në ezofag. Kjo shkakton një ndjesi djegieje në mes të gjoksit (urth) ose në fyt, shije të thartë në gojë dhe gromësira.

Rreziku i refluksit acid rritet kur shtriheni direkt pas ngrënies, sepse në këtë pozicion ushqimi dhe acidi mund të rrjedhin lehtësisht nga stomaku në fyt.

Në të kundërt, pozicioni në këmbë ushtron më pak presion në stomak. Kjo do të thotë se është më pak e zakonshme që të ndodhë refluksi.

Pse mund të jetë e dëmshme?
Mund të shkaktojë gazra dhe fryrje
Në aspektin fiziologjik, nëse dikush qëndron në këmbë ndërsa ha, gjaku grumbullohet tek këmbët e tyre dhe kjo zvogëlon rrjedhjen adekuate të gjakut në zorrë, aty ku është i nevojshëm për tretjen.

Kjo do të shkaktojë tretje të dobët të karbohidrateve, gjë që mund të çojë në gazra dhe fryrje.

Për më tepër, njerëzit që hanë në këmbë zakonisht priren të hanë shpejt. Dhe kjo rrit shanset për të gëlltitur më shumë ajër dhe të shkaktojë gaz shtesë në bark.

Mund të çojë në mbingrënie
Siç e dimë, njerëzit që hanë në këmbë zakonisht priren të përtypen më shpejt dhe ky ritëm i shpejtë mund të nxisë mbingrënien për disa arsye.

Së pari, qëndrimi në këmbë gjatë ngrënies zakonisht pasohet nga lëvizje, gjë që promovon një tretje më të shpejtë dhe si rrjedhojë mund t’ju marrë uria edhe më shpejt.

Së dyti, kur hani shpejt dhe në këmbë, jeni më i prirur të shpërqendroheni. Dhe kur nuk jeni të përqëndruar gjatë ngrënies ose nuk shijoni çdo kafshatë, ka gjasa që të mos ndiheni të ngopur.

Nga ana tjetër, sa më gjatë të përtypeni, aq më pak ka gjasa që të hani më tepër ushqim.

Pra, sa e keqe është në të vërtetë të hani në këmbë?
Në fund të fundit, është zgjedhja juaj të uleni apo të qëndroni në këmbë.

Megjithatë ajo çfarë është më e rëndësishme është të jeni “të vëmendshëm” gjatë ngrënies dhe të jeni në harmoni me atë që trupi juaj ka nevojë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *