Categories
Uncategorized

Dìsa nga shenjat e heshtura te vìtamìnes B12 te cìlat duhet tì kenì parasysh dhe te mos ì ngaterronì

Vitamina B12 është një lëndë ushqyese e rëndësishme që ndihmon trupin tuaj të mbajë të shëndetshme qelizat nervore dhe qelizat e gjakut.

Gjithashtu ndihmon trupin të prodhojë ADN-në, e cila është materiali gjenetik në të gjitha qelizat tuaja.

Çështja që duhet theksuar këtu është se trupi nuk mund ta prodhojë vetë këtë vitaminë. Për ta marrë atë duhet të konsumoni ushqime që kanë vitaminë B12.

Çfarë është mungesa e vitaminës B12?

Mungesa e vitaminës B12 ndodh kur trupi nuk merr mjaftueshëm vitamina nga ushqimet që po konsumoni. Vitamina B12 është një lëndë ushqyese e rëndësishme që ndihmon trupin tuaj të krijojë qelizat e kuqe të gja kut dhe ADN-në, materialin gjenetik në të gjitha qelizat tuaja. Mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në probleme fizike, neurologjike dhe psikologjike.

Çfarë e shkakton mungesën e vitaminës B12?

Disa nga faktorët që kontribuojnë në mungesën e vitaminës B12 janë mungesa e ushqimeve që përmbajnë vitaminë b-12 në dietën tuaj, gastriti ose infla ma cioni në muret e stomakut, njerëzit që vuajnë nga anemia, problemet e tretjes dhe çrregullimet e alk olit, etj.

Simptomat e mungesës së vitaminës B12

Disa nga simptomat e heshtura, por paralaj më ruese të mungesës së vitaminës B12 përfshijnë dobësinë ose lodhjen, të përziera, të vjellat, diarre, humbje të oreksit, humbje të papritur të peshës, dhimbje të gojës ose gjuhës, lëkurë të verdhë, etj.

Simptoma të paza konta të mungesës së vitaminës B12

Disa nga shenjat dhe simptomat e pazakonta të kësaj gjendje përfshijnë humbjen e shikimit, mpirje ose ndjesi shpimi gji lpërash në duar dhe këmbë, konfuzion ose mjegull të trurit, vështirësi në të folur, ndjenjë depr esioni, ndjenjë nervozizmi dhe ndryshim në sjellje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *