Categories
Uncategorized

Studìmì ì fundìt: Vetem nje avokado ne jave mban larg kete problem te perhapur

Sipas një studimi të ri shkencor në SHBA, njerëzit që hanë të paktën dy racione avokado në javë (çdo porcion është gjysmë avokado) kanë një rrez ik më të ulët kardiovaskular sesa ata që hanë avokado rrallë ose kurrë.

Studiuesit analizuan të dhënat nga gati 69,000 gra të moshës 30-55 vjeç dhe 41,700 burra të moshës 40-75 vjeç pa kancer, sëm undje koronare të zemrës ose go ditje në tru në fillim të studimit.

Ka pasur 9,185 raste të sëm undjes koronare të zemrës dhe 5,290 go ditje gjatë saj.

Studimi zbuloi se ata që hanin të paktën dy racione me gjysmë avokado, ose një avokado të plotë në javë, kishin një rrez ik 16% më të ulët të sëm undjeve kardiovaskulare dhe një rrez ik 21% më të ulët të sëm undjeve koronare të zemrës në veçanti.

Zëvendësimi i një porcioni ditor të margarinës, gjalpit, vezëve, kosit, djathit ose mishit të përpunuar si proshuta me të njëjtën sasi avokadoje u shoqërua me një reduktim prej 16% deri në 22% të rasteve kardiovaskulare.

Nga ana tjetër, konsumimi i gjysmë porcioni avokado në ditë, në vend të një sasie ekuivalente vaj ulliri, arra dhe vajra të tjerë bimorë, nuk kishte asnjë përfitim shtesë.

Avokadot përmbajnë yndyrna të shëndetshme të pangopura, si dhe përbërës të tjerë që janë të lidhur me shëndetin e mirë kardiovaskular.

Studimet e kaluara klinike kanë zbuluar se avokado ka një efekt pozitiv në faktorët e rrezikut kardiovaskular, siç është kolesteroli i lartë. Konsumi i avokados ka qenë në rritje ndërkombëtarisht vitet e fundit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *