Categories
Uncategorized

Plot 3 zakonet e perdÌtshme te cilat rrÌsÌn rrezÌkun e cÌrrozës së mëlçÌsë

Pirja e duhanit

Kjo është një arsye tjetër për ta lënë duhanin: Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e kancerit të mëlçisë dhe cirrozës së mëlçisë.

Një studim i vitit 2013 në Revistën Skandinave të Gastroenterologjisë zbuloi se pirja e duhanit shoqërohej me një rrezik në rritje të cirrozës së mëlçisë.

Pirja e duhanit gjithashtu nxit prodhimin e citokinave, kimikate që shkaktojnë edhe më shumë inflamacion dhe dëmtojnë qelizat e mëlçisë.

Alkooli

Megjithëse faktorë të tjerë luajnë një rol, keqpërdorimi i alkoolit mbetet një shkak kryesor i cirrozës dhe sëmundjeve të mëlçisë. Rreth 10 deri në 15% e atyre që pinë shumë alkool do të kene probleme me mëlçinë.

Sode dhe pije me sheqer

Pijet e gazuara të mbushura me sheqer janë një shkak i njohur i shtimit të peshës, kështu që nuk është për t’u habitur që ato gjithashtu janë lidhur me dëmtimin e mëlçisë.

Një studim i vitit 2015 i botuar në Journal of Hepatology zbuloi se njerëzit që pinin një ose më shumë pije të ëmbla me sheqer në ditë kishin tregues më të lartë të sëmundjes së mëlçisë yndyrore sesa ata që nuk pinin asnjë pije me sheqer ose që zgjodhën varietetet dietike (edhe pse kjo nuk do të thotë që pijet e gazuara dietike janë një zgjedhje e shëndetshme).

Ky rrezik ishte më i lartë tek njerëzit që tashmë ishin obezë ose mbipeshë. Shperndaje kete informacion shpeto nje jete.

Hulumtimi i publikuar në Pediatric Obesity në vitin 2013 zbuloi se njerëzit që konsumonin dy pije me sheqer në ditë për gjashtë muaj shfaqnin shenja të sëmundjes së mëlçisë yndyrore. Shiko.news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *